2011

Het idee om een boek te gaan schrijven over terrorisme en een dito opleiding te ontwikkelen is geboren in 2011. Om te beginnen realiseren wij ons dat we veel informatie nodig hebben, We schrijven alle beschikbare universiteiten in de  wereld aan met een verzoek tot het toesturen van informatie. Daarnaast beginnen we met het afsluiten van abonnementen en contracten voor het aanleveren van informatie bij internationale organisaties die zich professioneel bezighouden met het fenomeen terrorisme, terrorismebestrijding en radicalisering. 

2012

De eerste internationale contacten zijn gelegd. De berichten over terrorisme en radicalisering stromen binnen via de email. Ook per post begint de stapel behoorlijk te groeien. Zelf CD's en DVD's komen binnen vanuit de VS en het Verenigd Koninkrijk. Stapels informatie met allerlei filmpjes gerelateerd aan terrorisme en extremisme. Hoe ervaren we ook zijn, het is niet alleen bijzonder leerzaam, maar het zorgt ook voor echte eye-openers. Met name de bijdragen over de verschillende Modi operandi is buitengewoon leerzaam en interessant.

2013

In 2013 richten we Predictive Profiling Nederland op als belangrijkste handelsnaam voor Trio Security Management Consultancy. We zijn druk in de weer met het schrijven van het handboek Predictive Profiling Terrorisme, het ontwikkelen van de grafische vormgeving en overleggen met de drukker. Maandenlang analyseren we honderden toegezonden berichten, wetenschappelijke documentatie en journalistieke bijdragen op hun waarde. Tegelijkertijd ontwikkelen we de indicatoren voor Europa, die behoren bij de diverse modus operandi, waaronder die voor terrorisme en radicalisering.

2014

We denken na over de opleiding Predictive Profiling Terrorisme. Want wanneer is deze opleiding en de bijbehorende praktijktrainingen zinvol? En hoe zorgen we ervoor dat het ook iets voor de cursisten oplevert? Als we het op de juiste manier aanpakken, spelen we optimaal in op nieuwe ontwikkelingen en blijft de inzetbaarheid van de toekomstige CPT'ers op peil. We gaan de boer op en informeren eens op de werkvloer bij de medewerkers van de Nationale Politie en Koninklijke Marechaussee. Ook binnen de beveiligingsbranche leggen we ons oor te luister op het gebied van persoons- en evenementenbeveiliging..  

2015

Het handboek predictive profiling Terrorisme is intussen geschreven en gepubliceerd eind 2014. Het boek vindt gretig aftrek bij de lezer. De ontwikkeling van de opleiding vordert gestaag. De leerdoelen zijn intussen beschreven, de leerstof is ontwikkeld en de gesprekken met ESIF vinden plaats. We draaien de opleiding een aantal dagen lang voor een groep van 15 ervaren beveiligers en laten ze examen doen. We doen dit om te onderzoeken of er onderdelen zijn die nog aanpassingen behoeven. Gelukkig dekt de leerstof grotendeels de lading zoals verwacht. We besluiten alle onderdelen van de opleiding schriftelijk en mondeling te evalueren tezamen met de 15 beveiligers. Het resultaat mag er zijn: een unieke en professionele opleiding is geboren. We zijn er klaar voor!

2016

Het is zover! De European Security Intelligence Foundation heeft de opleiding per 1 januari 2016 gecertificeerd. Cursisten die succesvol het theorie- en het praktijkexamen afronden, kunnen zich laten registeren tot Certified Profiler Terrorism (CPT ®). De eerste opleiding, Editie 1, gaat van start te Almere op 25 februari 2016. Het wordt een regelrecht succes voor de deelnemers en docenten. Na afloop van het praktijkexamen praten we nog even na met de examinatoren van ESIF. Predictive Profiling Terrorisme ® is niet alleen uniek, maar ook de eerste professionele opleiding in Nederland en België op het gebied van het onderkennen van terrorisme en radicalisering. Een opleiding die je professioneel opleidt tot Certified Profiler Terrorism ® !